2023. gada 30. augustā Pasaules Ahmadija Musulmaņu Kopienas vadītājs, piektais kalifs, Viņa Svētība Hazrat Mirza Masrūrs Ahmads nolasīja pamatreferātu īpašā pieņemšanā, kas tika rīkota par godu Sādik mošejas atklāšanai Karbenā, Vācijā.

Pirms pieņemšanas Viņa Svētība oficiāli atklāja mošeju, atklājot piemiņas plāksni un veltot klusu pateicības lūgšanu Visvarenajam Dievam. Pēc tam Viņa Svētība vadīja Zuhr un Asr lūgšanas mošejā un apskatīja jaunās telpas.

Vēlāk vairāk nekā 90 viesu, tostarp augstas amatpersonas, politiķi un vietējie mošejas kaimiņi, piedalījās īpašā pieņemšanā, kas notika Karbenas rātsnamā.

Savā pamatreferāta Viņa Svētība runāja par mošeju nozīmīgumu un to, ka islāms uzsver palīdzības sniegšanu tiem, kam tā ir nepieciešama.

Runājot par to, ka mošeja atrodas netālu no pilsētas centra, Hazrat Mirza Masrūrs Ahmads teica:

“Šī mošeja atrodas pilsētas centrā, un tas ir ļoti labi, jo tur, kur pilsētās ir iespējas nodarboties ar materiālām lietām, ir jābūt arī vietai, kur pulcēties kopā un pielūgt vienīgo Dievu tiem, kas vēlas atcerēties Dievu. Pilsētās jābūt mošejai, baznīcai un citiem dievnamiem. Kad visas ticības apvienosies, būs redzams, ka reliģijas māca savus sekotājus apvienoties un dzīvot savā starpā saticībā. Nevienas lielākās reliģijas dibinātājs nav mācījis saviem sekotājiem būt ekstrēmistiem vai radīt nekārtības.”

Hazrat Mirza Masrūrs Ahmads tālāk paziņoja:

“Saskaņā ar mūsu ticību, visi pravieši ir nākuši no Visvarenā Dieva, un viņi tika sūtīti ar mācību, lai informētu cilvēkus par Dieva pielūgšanu un citu cilvēku tiesību ievērošanu. Tāpēc ir labi, ka esam atraduši vietu mošejai pilsētas centrā, lai mēs varētu informēt apkārtējos cilvēkus par skaistajām islāma mācībām.”

Runājot par to, ka islāms uzsver citu cilvēku tiesību ievērošanu, Hazrat Mirza Masrūrs Ahmads ieskicēja zelta principu, ka citu tiesības ir svarīgākas par savām tiesībām.

Hazrat Mirza Masrūrs Ahmads teica:

“Citu cilvēku tiesību ievērošana ir islāma pamatmācība. Islāms nesaka, ka jums ir jācīnās tikai par savām tiesībām. Islāms pavēl, ka mums ir jāpilda citu tiesības. Kad jūs centīsieties īstenot citu tiesības, pasaulē iestāsies miers un valdīs vienotības un harmonijas vide. Tas ir tas, kas mums šodien ir vajadzīgs mūsu pasaulē.”

Viņa Svētība atsaucās uz viena no iepriekšējiem vieslektoriem teikto, kurā viņš pieminēja, kā dažās vietās pasaulē reliģijas vārdā tiek pieļautas netaisnības.

Izceļot Ahmadija Musulmaņu Kopienas praksi islāma mācību gaismā, Hazrat Mirza Masrūrs Ahmads sacīja:

“Reliģija nekad neļauj cilvēkiem veikt asinsizliešanu. Drīzāk reliģija pavēl cilvēkiem kalpot citiem. Visur, kur ir nodibināta Ahmadija Musulmaņu Kopiena, mēs kalpojam cilvēkiem neatkarīgi no viņu ticības… Āfrikā mēs esam izveidojuši skolas un slimnīcas, kā arī ciematu paraugprojektus, lai nodrošinātu tādas iespējas kā ūdensapgāde. Vismaz 80 % cilvēku, kas gūst labumu no šīm ierosmēm, nav Ahmadi musulmaņi.”

Runājot par grūtībām, ar kurām cilvēki saskaras dažās pasaules daļās, Hazrat Mirza Masrūrs Ahmads teica:

“Attīstītajās valstīs mēs nespējam saprast tīra ūdens vērtību, neskatoties uz to, ka valdība mums regulāri atgādina par to, cik svarīgi ir lietot ūdeni ar pienācīgu rūpību. Ir cilvēki [attīstošā pasaulē], kuriem nav piekļuves ūdenim, tāpēc viņu bērniem ir jāmēro vairāki kilometri, lai atnestu ūdeni. Viņi nes ūdeni spaiņos uz galvas, lai nodrošinātu savas pamatvajadzības. Tāpēc, lai šādiem cilvēkiem sniegtu palīdzību, mūsu Ahmadi musulmaņu brīvprātīgie dodas uz šādām attālām vietām un uzstāda ūdens iekārtas viņu ciematos.”

Hazrat Mirza Masrūrs Ahmads, raksturojot to, kā cilvēki jūtas, kad viņiem tiek piegādāts ūdens, sacīja:

“Kad cilvēki ierauga ūdens krānu, no kura var saņemt tīru dzeramo ūdeni, viņu prieks ir neizmērojams. Iespējams, ka cilvēki attīstītajās valstīs neizjustu tādu prieku pat tad, ja viņi laimētu lielu naudas summu, kādu izjūt šie cilvēki, ieraugot pieejamu dzeramo ūdeni. Viņi ir sajūsmināti par to, ka viņiem vairs nav jāveic lieli attālumi, lai dabūtu ūdeni, kas ir pilns ar netīrumiem un ir slimību cēlonis. Tā vietā viņi ir laimīgi ar tīru ūdeni pie savas mājas sliekšņa.”

Viņa Svētība atsaucās arī uz viena no runātāja piezīmēm par to, ka sievietēm Afganistānā netiek nodrošinātas pienācīgas tiesības.

Hazrat Mirza Masrūrs Ahmads, skaidrojot islāma mācības, teica:

“Islāms un Svētais Korāns māca mums izrādīt laipnību pret sievietēm. Patiesībā tie mums pavēl izrādīt visaugstāko morāli pret sievietēm. Islāms skaidri norāda, ka sievietēm ir tādas pašas jūtas un vēlmes kā vīriešiem, tāpēc vīriešiem uz viņām jāraugās ar cieņu un jācenšas piepildīt viņu vajadzības. Ievērojot islāma mācību, sievietēm ir brīvība un vienlīdzība. Daudzas Ahmadi musulmanietes ir ārstes, inženieres, lauksaimnieces, ekonomistes un strādā dažādās citās nozarēs, un viņas dodas kalpot cilvēkiem un ziedo savu laiku un dzīvību cilvēces labā. Islāms ir devis sievietēm visas tiesības, tostarp mantošanas tiesības.”

Pirms uzrunas Vācijā esošās Ahmadija Musulmaņu Kopienas nacionālais prezidents Abdullah Wagishauser iepazīstināja ar mošeju, Vācijas federālā parlamenta deputāte Nathalie Pawlik, Hesenes federālās zemes parlamenta deputāts Tobias Utter un Karbenas pilsētas mērs Guido Rahn runāja par savu atzinību mošejai un Ahmadija Musulmaņu Kopienas centieniem vietējā kopienā.